یکی از اتفاق های ناخوشایند که حتی فکر کردن به آن نیز می تواند ناراحت کننده باشد، مشکل روشن نشدن لپ تاپ است. این وضعیت اگر در ابتدای روز و شروع یک روز کاری پرمشغله باشد چندین برابر دشوارتر و تلخ تر است. شاید بسیاری از ما اولین فکری که به ذهنمان می رسد، مراجعه به یک مرکز تعمیرات کامپیوتر یا تعمیر لپ تاپ باشد. بنابراین خیلی سریع لپ تاپ را در کیف گذاشته و به اولین و مجهزترین مرکز تعمیرات لپ تاپ مراجعه می کنیم.
اما امروز در این مطلب می خواهیم به مهم ترین دلایل روشن نشدن لپ تاپ اشاره کنیم و راهکارهای پیشنهادی را ارائه دهیم. با مطالعه این راهنما شاید دیگر نیازی به مراجعه به مرکز تعمیرات کامپیوتر نداشته باشید!
با ما همراه باشید.
فهرست
- 1 12 دلیل روشن نشدن لپ تاپ و راهکار رفع آن
- 1.1 1. خراب بودن سیم برق
- 1.2 2. مشکل باتری و منبع تغذیه
- 1.3 3. مشکل صفحه نمایش
- 1.4 4. گرم شدن بیش از حد لپ تاپ
- 1.5 5. مشکل مادربرد
- 1.6 6. خرابی قطعات
- 1.7 7. مشکلات نرم افزاری
- 1.8 8. مشکل اتصال حافظه جانبی
- 1.9 9. وارد شدن شوک الکتریکی
- 1.10 10. قطعات تازه نصب شده
- 1.11 11. ویروسی شدن لپ تاپ
- 1.12 12. از کار افتادن CPU
- 2 جمع بندی
12 دلیل روشن نشدن لپ تاپ و راهکار رفع آن
به طور کلی دلایل زیادی در روشن نشدن لپ تاپ نقش دارند؛ به عنوان مثال مشکل در آداپتور، مادربرد، مشکل در باطری و شارژر لپ تاپ و… می توانند سبب ایجاد این مشکل شوند.
توجه داشته باشید چنانچه خوش شانس باشید، صفحه روشن می شود و خطای «سیستم عامل پیدا نشد» را مشاهده نمایید، می توانید از این پیغام یک سرنخ مهم برای شروع عیب یابی سیستم خود استفاده نمایید. اما در صورتی که به هیچ عنوان لپ تاپ روشن نمی شود و با یک صفحه نمایش سیاه رو به رو می شوید، می توانید علت را در دلایل زیر جستجو نمایید.
1. خراب بودن سیم برق
برای تست روشن نشدن لپ تاپ ایسوس یا سایر مدل ها بدون شارژر قبل از هر چیز از اتصال لپ تاپ به برق اطمینان حاصل کنید. هر گونه پارگی یا پیچ خوردگی در سیم یا خرابی سوکت شارژ در لپ تاپ سبب ایجاد اتصال و قطع شدن برق شود؛ به این ترتیب لپ تاپ شما شارژ نشده و خاموش می گردد. در این صورت به راحتی با تعویض سیم می توانید مشکل را حل کنید.
اما در غیر این صورت چراغ آداپتور شارژر را بررسی نمایید؛ چنانچه بوی سوختگی می دهد احتمالا این قطعه شما با مشکل رو به رو شده است و نیاز است در اسرع وقت به یک مرکز تعمیر لپ تاپ و تعمیرات کامپیوتر مراجعه نمایید.
2. مشکل باتری و منبع تغذیه
از مشکلات رایج روشن نشدن لپ تاپ می توان به خرابی باطری و شارژر لپ تاپ اشاره نمود.
چنانچه لپتاپ شما تنها با اتصال به برق روشن می شود و در صورت قطعی برق، سیستم نیز روشن نمی گردد، مشکل از خرابی باتری است. همچنین می توانید اتصالات باتری را بررسی نمایید و مطمئن شوید که باتری جا به جا نشده باشد. روشن نشدن لپ تاپ بدون باتری نشان دهنده مشکل جدی در این قطعه مهم است.البته بعضی از باتری های لپ تاپ بعد از چند سال استفاده دچار خرابی می گردند که در این صورت باید آن را به برق متصل کنید تا بتوانید امور مختلف خود را انجام دهید.
3. مشکل صفحه نمایش
از دیگر عوامل مهم در علت روشن نشدن لپ تاپ لنوو یا سایر مدل ها، خرابی صفحه نمایش یا مانیتور لپ تاپ می باشد. چنانچه چراغ آداپتور روشن بوده و صدای فن را می شنوید، می توانید به این گزینه شک کنید. سیاه شدن تصویر، تاریک شدن صفحه و عدم نمایش نیز می تواند حاکی از خراب شدن مانیتور لپ تاپ شما باشد.
دلایل مختلف از جمله: خرید لپ تاپ استوک، ضربه به صفحه، شکستگی قاب لپ تاپ و خیس شدن نمایشگر و… می تواند از مهم ترین دلایل روشن نشدن صفحه لپ تاپ گردد. برای تست این وضعیت، می توانید لپ تاپ خود را به یک نمایشگر خارجی متصل نمایید؛ چنانچه در نمایشگر جدید، تصویر را به وضوح مشاهده نمایید احتمالا مشکل از نمایشگر لپ تاپ است.
برای دریافت دقیق تر علت روشن نشدن صفحه لپ تاپ نیز می توانید مطلب دلایل روشن نشدن لپ تاپ دل را بخوانید و یا به مراکز فروش مانیتور دسته دوم یا استوک یا تعمیر لپ تاپ مراجعه کنید تا کارشناسان اقدام به تعویض نمایشگر لپتاپ نمایند.
4. گرم شدن بیش از حد لپ تاپ
گاهی اوقات لپ تاپ شما هیچ مشکل سخت افزاری و نرم افزاری ندارد، تنها داغ شدن بیش از حد دستگاه منجر به خاموشی لپ تاپ شده است. در واقع پردازنده های لپ تاپ به محافظ حرارتی مجهز شده اند تا در صورت افزایش دما از حد مجاز به شکل خودکار دستگاه را خاموش کرده و مانع روشن شدن مجدد آن شوند.
برای جلوگیری از بروز این مشکل پیشنهاد می کنیم همیشه لپ تاپ خود را به شکل صحیح بر روی سطوح مختلف قرار دهید که دریچه های فن دستگاه مسدود نگردد. به این ترتیب هوای گرم داخل دستگاه نمی ماند و به راحتی خارج می گردد.
البته توجه داشته باشید افزایش دمای لپ تاپ می تواند به دلیل خرابی فن هم باشد. به طور معمول چند سال پس از استفاده از لپتاپ، ممکن است پره های هواکش آن آلوده شوند و در نهایت منجر به ضعیف شدن عملکرد آن گردد.
برای رفع این مشکل نیز می توانید با مراجعه به مراکز فروش کامپیوتر و لپ تاپ یا خدمات تعمیرات کامپیوتر از تعمیرکار بخواهید اقدام به سرویس دستگاه شما نماید.
5. مشکل مادربرد
همان طور که می دانید مادربرد نقش بسیار مهمی در یک سیستم کامپیوتری دارد؛ به گونه ای که به قلب کامپیوتر و لپتاپ معروف است. مجموعه خازن، مقاومت، رم، هارد و…. بر روی این قطعه قرار داده شده که با بروز مشکل در هر کدام عملکرد مادربرد نیز با اختلال مواجه می گردد. روشن نشدن لپ تاپ نیز می تواند به دلیل خرابی مادربرد باشد. حتی زمان هایی که لپ تاپ شما روشن می گردد اما ویندوز آن بالا نمی آید نیز می توانید به بروز مشکل در این قطعه نیز شک کنید.
لازم به ذکر است گاهی اوقات نیز با روشن شدن لپ تاپ ممکن است صدای بوق عجیبی را بشنوید که می تواند ناشی از خرابی قطعات مادربورد باشد.
6. خرابی قطعات
خرابی قطعات نیز از دلایل رایج روشن نشدن لپ تاپ است. چنانچه هارد سیستم شما خراب شده باشد، هنگام روشن کردن لپ تاپ ویندوز بالا نمی آید یا کاربر با یک صفحه آبی مواجه می شود. بنابراین در این حالت به احتمال زیاد هارد سیستم دچار خرابی شده که با مراجعه به مرکز تعمیر لپ تاپ می توانید اقدام به رفع این مشکل نمایید.
7. مشکلات نرم افزاری
گاهی اوقات نیز مشکل روشن نشدن لپ تاپ مربوط به خرابی قطعات سخت افزاری نیست و ممکن است پای مشکلات نرم افزاری در میان باشد. به عنوان مثال ویندوز بالا نمی آید؛ یا به روزرسانی سیستم عامل ایجاد این مشکل گرده است.
در هر صورت نیاز است با توجه به نوع مشکل اقدام به رفع آن نمایید؛ برای مثال در صورت مشکل ویندوز، آن را تعویض و مجددا نصب نمایید.فراموش نکنید حل مشکلات نرم افزاری در مقایسه با سخت افزاری دارای پیچیدگی و هزینه کمتری است.
8. مشکل اتصال حافظه جانبی
درایو DVD و USB یا سایر تجهیزات مانند هدفون و کابل و… نیز می توانند عامل مهم در روشن نشدن و بوت نشدن لپ تاپ باشند. بنابراین لازم است ابتدا اتصال هر کدام از این موارد را بررسی نموده و سپس اقدام به راه اندازی لپ تاپ نمایید.
9. وارد شدن شوک الکتریکی
در میان تمامی این نکات گفته شده، تجمع بار الکتریکی در لپتاپ نیز می تواند یک علت مهم برای روشن نشدن لپ تاپ باشد. این اتفاق به خصوص هنگام استفاده از لپ تاپ و خاموشی ناگهانی آن اتفاق می افتد که نشان دهنده وارد شدن یک شوک الکتریکی و قطع شدن مادربردهای لپ تاپ است. در واقع این امر به دلیل قرار دادن یک مکانیسم ایمنی تعریف شده در سیستم ها است که به نوعی از قطعات حساس لپ تاپ و کامپیوتر محافظت می نماید.
در این لحظه می توانید باتری لپ تاپ و آداپتور برق را جدا کرده و دکمه پاور را به مدت 30 ثانیه نگه دارید. حالا آداپتور را مجددا به دستگاه متصل نموده و 30 ثانیه دیگر صبر کنید. دوباره کلید پاور دستگاه را فشار دهید. چنانچه لپ تاپ روشن نشد، باتری را بیرون بیاورید و مجددا سر جایش قرار دهید.
10. قطعات تازه نصب شده
با دقت بررسی کنید آیا قطعات جدیدی مثل: رم یا هارد را اخیرا به لپ تاپ خود نصب کرده اید؟ در صورتی که پاسختان مثبت است باید بگوییم احتمالا این قطعات دارای مشکل هستند که سبب ایجاد این مشکل در لپتاپ شما شده اند.
برای رفع این مشکل می توانید آن ها را از مادربرد جدا نموده و از قطعات قدیمی استفاده نمایید تا ببینید به طور دقیق مشکل از کجا است؟
11. ویروسی شدن لپ تاپ
در کنار تمامی عوامل نرم افزاری و سخت افزاری که سبب بروز مشکل روشن نشدن لپ تاپ می گردند، گاهی اوقات استفاده از بدافزارها و نرم افزارهای نامعتبر می تواند به راحتی سبب ایجاد مشکلات متعدد برای سیستم شما گردد.
برای رفع این مشکل می توانید از یک متخصص تعمیر لپ تاپ کمک بگیرید؛ چرا که در اکثر اوقات از بین بردن این ویروس ها نیازمند تخصص و تجربه بالای کارشناسان است. همچنین گاهی اوقات به دلیل پاک شدن دیتا، نیاز به ریکاوری اطلاعات سیستم شما نیز می باشد.
12. از کار افتادن CPU
مهم ترین نشانه های خرابی CPU، عدم نمایش تصویر و تولید صدا پس از زدن دکمه پاور است؛ یا اینکه دستگاه روشن می شود اما بلافاصله خاموش می گردد. در این صورت احتمالا CPU سیستم شما از کار افتاده است که با توجه به نوع سیستم نحوه رفع این مشکل متفاوت است.
به عنوان مثال: چنانچه شما از کامپیوتر رومیزی استفاده می کنید می توانید به بزرگترین مرکز فروش قطعات کامپیوتر مراجعه نموده و سی پی یو را تعویض نمایید. اما چنانچه از لپ تاپ استفاده می کنید، امکان تعویض وجود ندارد و تعمیرکار اقدام به تعویض یا تعمیر مادربرد می نماید. البته در برخی لپ تاپ ها نیز CPU سوکت خور است که به راحتی تعویض می گردد.
جمع بندی
به پیان مطلب 12 علت روشن نشدن لپ تاپ رسیدیم. در این مقاله تلاش کردیم علت های مختلف روشن نشدن سیستم را بررسی کنیم. پس از عیب یابی و بررسی نیز به ارائه راهکار در هر مورد پرداختیم.
البته توجه داشته باشید که روشن نشدن لپ تاپ بعد از sleep می تواند دلایل دیگری داشته باشد که عبارتند از:
1. فعال نبودن ماوس یا کیبورد
2. اتمام شارژ باتری
3. تنظیمات سیستمی غلط
4. عدم به روز رسانی درایوها
5. فعال بودن Screen Saver ری سیستم
6. عدم به روز رسانی کارت گرافیک و…
تلاش ما از ارائه این مطلب کمک به کاربران برای رفع مشکلات کامپیوتر و لپ تاپ است تا به این ترتیب با افزایش دانش و مهارت در زمینه سیستم های کامپیوتری بتوانند به راحتی در منزل به حل مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری بپردازند. در نهایت هم در صورت تخصصی بودن مشکل سیستم، به کارشناسان متخصص و باتجربه مراجعه نمایند.
چنانچه پس از مطالعه این راهنما، سوال یا ابهامی دارید می توانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین از بخش تماس با ما با مجموعه دیجی تعمیر (خدمات مهندسی آرمان) در ارتباط باشید.
۲ دیدگاه
بسیار کامل و جامع توضیح دادین ممنون
ممنونم از لطفتون